ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις που μας κάνουν συχνά. Αν θέλετε και εσείς να μας ρωτήσετε κάτι, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας

 

 

Μπορούμε να πιούμε νερό πριν την αιμοληψία;

Ναί,το νερό δεν επηρεάζει καμία εξέταση.

Σε τι διαφέρει η Βιοπαθολογία από την Μικροβιολογία;

Στην τετραετή ειδικότητα της Μικροβιολογίας προστέθηκε ένας χρόνος Παθολογίας και η ειδικότητα μετονομάστηκε σε Βιοπαθολογία.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει η Γενική Αίματος;

Η γενική αίματος περιλαμβάνει την μέτρηση του αιματοκρίτη,των ερυθροκυτταρικών δεικτών,των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων,του τύπου των λευκών αιμοσφαιρίων,των αιμοπεταλίων και κάποιων παραμέτρων των αιμοπεταλίων.

Τι πρέπει να προσέξω για να κάνω Γενική Ούρων;

Η γενική ούρων καλό είναι να γίνεται με τα πρώτα πρωινά ούρα.Αφού πλύνουμε την περιοχή με απλό σαπούνι,συλλέγουμε το μέσο της ούρησης σε ουροσυλλέκτη.10-15 ml είναι αρκετά.Τα ούρα πρέπει να προσκομιστούν σε χρόνο μικρότερο από 1 ώρα.Η τοποθέτηση στο ψυγείο (4 C) είναι απαραίτητη αν καθυστερήσει η μεταφορά.

Οι αιμοληψίες γίνονται μόνο το πρωί;

Η αιμοληψία για τις συνηθισμένες βιοχημικές εξετάσεις (σάκχαρο,χοληστερίνη,τριγλυκερίδια,σίδηρος κ.λ.π) καλό είναι να γίνεται πρωινές ώρες,ώστε να είναι ο εξεταζόμενος νηστικός τουλάχιστον 12 ώρες.Επίσης κάποιες εξετάσεις επηρεάζονται από την ώρα της ημέρας  όπως π.χ ο σίδηρος.Οι υπόλοιπες εξετάσεις μπορούν να γίνουν και τις υπόλοιπες ώρες λειτουργίας του εργαστηρίου.

Είναι αναγκαία η επικοινωνία με το εργαστήριο και το κλείσιμο ραντεβού πριν έρθω για εξετάσεις;

Δεν είναι αναγκαίο να κλείσει κανείς ραντεβού για τις περισσότερες εξετάσεις.Αυτό όμως είναι καλό να γίνεται για την πιο σωστή διευθέτηση του χρόνου που αφιερώνεται σε κάθε εξεταζόμενο.

Μπορώ να πάρω τα φάρμακά μου πριν την αιμοληψία;

Επειδή κάποια φάρμακα (όπως τα σαλικυλικά,η κορτιζόνη,τα αντιεπιληπτικά κ.α.) παρεμβαίνουν στον μεταβολισμό ορισμένων ουσιών ή στην αντίδραση της ανάλυσης,καλό είναι να μην παίρνονται φάρμακα πριν την αιμοληψία.Οπωσδήποτε δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν την αιμοληψία η θεραπεία για τον θυρεοειδή εκτός αν ο ενδοκρινολόγος έχει συστήσει διαφορετικά.

Πόσες ώρες πρέπει να είμαι νηστικός για να κάνω τσεκ απ;

Είναι απαραίτητο να τηρήσουμε νηστεία 10-12 ώρες από τροφή (και χυμούς,καφέ,μαστίχες,καραμέλες ) πριν την αιμοληψία.Καλό είναι να υπάρχει αποχή από αλκόλ 2-3 ημέρες.

Η εξέταση κολπικού εκκρίματος χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Είναι προτιμότερο να πλυθούμε σπίτι μας από την προηγούμενη το βράδυ με το σύνηθες σαπούνι (όχι αντισηπτικό) που χρησιμοποιούμε για την ατομική υγιεινή μας.

Συνιστάται η αποφυγή σεξουαλικής επαφής την ημέρα της εξέτασης.