Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

male and female symbols

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), τα οποία καλούνται αλλιώς και σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΑ) ή αφροδίσια νοσήματα, είναι μολύνσεις που προκαλούνται από μικρο-οργανισμούς που μπορούν να μεταδοθούν από έναν άνθρωπο σε ένα άλλο μέσω της σεξουαλικής δραστηριότητας και της προσωπικής οικείας επαφής. Το Αμερικανικό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (CDC) εκτιμά ότι στις ΗΠΑ εμφανίζονται 19 εκατομμύρια νέα ΣΜΝ περιστατικά κάθε χρόνο. Σχεδόν τα μισά περιστατικά εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας από 15 έως 24 ετών. Πιο συγκεκριμένα, τα περιστατικά χλαμυδίων και γονόρροιας  τα οποία αναφέρθηκαν το 2007 ξεπερνούν τα 1,4 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι πάνω από τα μισά περιστατικά λοιμώξεων από χλαμύδια  και γονόρροια  παραμένουν αδιάγνωστα. Το CDC αναφέρει ότι αυτές οι μολύνσεις εξακολουθούν να είναι οι πιο συχνά αναφερόμενες μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ.
Καθώς πολλά ΣΜΝ έχουν λίγα ή και καθόλου συμπτώματα, είναι πιθανό για ένα άτομο να έχει μια μόλυνση και να τη μεταδώσει σε άλλους χωρίς κανείς τους να το γνωρίζει. Για αυτό το λόγο, ο έλεγχος για τέτοιες λοιμώξεις είναι σημαντικός, καθώς εξασφαλίζει πρώιμη ανίχνευση και άμεση θεραπεία. Έλεγχος για ΣΜΝ συνιστάται να πραγματοποιείται ως μέρος των εξετάσεων υγείας τόσο για σεξουαλικά ενεργούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες όσο και για μεγαλύτερους ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου.
ΣΜΝ τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί έχουν μακροπρόθεσμα σημαντικές συνέπειες. Μπορεί να οδηγήσουν σε στειρότητα και στα δύο φύλα. Στις γυναίκες, τα ΣΜΝ μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εξωμήτριων κυήσεων. Ένα ΣΜΝ ειδικά, που οφείλεται στους ιούς των θηλωμάτων (HPV) (κονδυλώματα), αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες. Επιπλέον, γυναίκες οι οποίες είναι έγκυες ή σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια εγκυμοσύνη πρέπει να γνωρίζουν ότι ΣΜΝ τα οποία δεν έχουν θεραπευτεί μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές για τα νεογέννητά τους. Εξετάσεις ελέγχου για πολλά από αυτά τα ΣΜΝ αποτελούν πλέον τμήμα των εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου.
Τα πιο κοινά ΣΜΝ παραθέτονται στην παρακάτω λίστα με συνδέσεις σε σελίδες που περιγράφουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την διάγνωσή τους:

 • Χλαμύδια:Τα χλαμύδια του τραχώματος συχνά καλούνται  «η σιωπηλή επιδημία»γιατί αν και οι μολύνσεις είναι κοινές πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν προσβληθεί. Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη εύκολα θεραπεύεται με αντιβιοτικά αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην υγεία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
 • Γονόρροια: είναι μια ακόμα βακτηριακή λοίμωξη η οποία μπορεί να μην έχει συμπτώματα, ειδικά στις γυναίκες, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και άλλες επιπλοκές αν δε θεραπευτεί με αντιβιοτικά.
 • Σύφιλη: Η σύφιλη είναι μια ακόμα βακτηριακή λοίμωξη η οποία μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ένα ανώδυνο συφιλιδικό έλκος στο σημείο της έκθεσης το οποίο θα εξαφανιστεί από μόνο του. Η σύφιλη μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιοτικά. Ωστόσο, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα με την πάροδο των χρόνων και να προκαλέσει σοβαρή ζημιά σε διάφορα όργανα.
 • Τριχομονάδα: Η κολπική τριχομονάδα Trichomonas vaginalis είναι ένα μικροσκοπικό παράσιτο το οποίο προκαλεί την αντίστοιχη λοίμωξη, ένα κοινό ΣΜΝ, ειδικά ανάμεσα σε σεξουαλικά ενεργές νέες γυναίκες. Υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.
 • Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV): Ένα από τα πιο κοινά ΣΜΝ στις ΗΠΑ, αυτός ο ιός μπορεί να μολύνει τη γεννητική περιοχή, προκαλώντας γεννητικές μυρμηγκιές (κονδυλώματα), και σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου.
 • Έρπητας γεννητικών οργάνων:Ο ιός αυτός προκαλεί επανεμφανιζόμενα περιοδικά ξεσπάσματα με φλύκταινες στην γεννητική περιοχή και παραμένει στο σώμα για πάντα. Ωστόσο, υπάρχουν διαθέσιμες αντι-ιϊκές θεραπείες οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
 • Ηπατίτιδα Β και Ηπατίτιδα C : Είναι λοιμώξεις από ιούς οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο ήπαρ. Μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής εάν και η  ηπατίτιδα C διαδίδεται πιο συχνά με την κοινή χρήση μολυσμένων βελόνων ή άλλου μέσου έγχυσης φαρμάκων. Και οι δύο αυτοί ιοί μπορούν να προκαλέσουν οξείες μορφές της ασθένειας οι οποίες συνήθως έχουν ως αποτέλεσμα λίγα ήπια συμπτώματα ή ακόμα και καθόλου συμπτώματα, αλλά μπορεί να προχωρήσουν και σε μια χρόνια κατάσταση η οποία προκαλεί σοβαρή ή/και μόνιμη βλάβη στο ήπαρ. Η θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας με αντι-ιϊκά φάρμακα είναι διαθέσιμη, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της ηπατίτιδας Β, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο για την προστασία από την ηπατίτιδα C.
 • Ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο ιός HIV προκαλεί το AIDS. Ο ιός αυτός επιτίθεται και καταστρέφει συγκεκριμένα λευκά αιμοσφαίρια (Τ-βοηθητικά λεμφοκύτταρα) τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Καθώς ο αριθμός αυτών των κυττάρων μειώνεται, η ικανότητα του σώματός μας να πολεμά  τις λοιμώξεις μειώνεται επίσης. Το γεγονός αυτό οδηγεί τελικά στο θάνατο. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση επιτρέπει την αντιμετώπισή του με αντιρετροϊκές θεραπείες (ART) οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής.Για οποιοδήποτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αν έχετε προσβληθεί, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον τωρινό σεξουαλικό σας σύντροφο (ή συντρόφους) ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν επίσης και  να τους προσφερθεί θεραπεία. Σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ, οι υπάλληλοι στον τομέα της δημόσιας υγείας επικοινωνούν με τα άτομα εκείνα τα οποία πρόσφατα ανέφεραν μόλυνση από γονόρροια ή χλαμύδια, για να σιγουρευτούν ότι θεραπεύτηκαν και για να ζητήσουν τα ονόματα των σεξουαλικών τους συντρόφων για να τους ειδοποιήσουν να εξεταστούν και να θεραπευτούν επίσης.

  Ενδεικτικό πακέτο εξέτασης Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων περιλαμβάνει:

  1)HbsAg-Αυστριαλιανό αντιγόνο(ηπατίτιδα Β)

  2)HIV -(AIDS)

  3)HCV-(αντίσωμα ηπατίτιδας C)

  4)VDRL-(Σύφιλη)

  5)Anti-HBs-αντισώματα Β

  6)Anti-HAV ( ηπατίτιδα Α )

  Κόστος πακέτου : 35€